Bosstraat 2, 2861 Onze Lieve Vrouw Waver
015 75 76 37huisartsen@detorekens.be

Afspraak maken

Maak snel en online uw afspraak in onze algemene agenda, voor een raadpleging.

Afspraak maken

Onze dokters

Voor een afspraak bij een dokter naar keuze kan je hun individuele kalender raadplegen.

Kies een dokter

Onze Paramedici

Wij geven je graag meer informatie over onze paramedici.

Wie zijn zij?

Je voorschrift wordt vervangen door je eID

Dematerialisatie van het voorschrift (testfase 01/06-15/09/2021)

Naar de toekomst toe zal de patiënt meer mogelijkheden hebben om zijn/haar voorschriften te beheren. Het is daarnaast ook de bedoeling dat elke patiënt in de toekomst een actueel medicatieschema heeft.

Om dit efficiënt en overzichtelijk te kunnen realiseren, is het nodig om zoveel mogelijk één geneesmiddel per voorschrift voor te schrijven. Tevens zal er hierdoor ook een beter beheer per geneesmiddel mogelijk zijn, zowel voor de arts, apotheker als patiënt.

Vandaag is de voorschrijver wettelijk verplicht om dit papieren bewijs van elektronisch voorschrift in alle gevallen uit te printen en mee te geven aan de patiënt. Vanaf 15/09/2021 wordt het mogelijk om ook zonder papieren bewijs van elektronisch voorschrift geneesmiddelen voor te schrijven door de arts en af te leveren in de apotheek.

De patiënt heeft dus de vrije keuze om al dan niet met een papieren bewijs van elektronisch voorschrift het kabinet van de arts te verlaten en al dan niet het papieren bewijs te gebruiken bij de apotheker.

De huidige mogelijkheden blijven bestaan: 

 • een papieren bewijs van elektronisch voorschrift (print), 
 • een digitaal bewijs van elektronisch voorschrift (via een App, een webtoepassing, een digitaal document), ook al zal deze optie wellicht een sterke uitbreiding kennen door de verschillende toepassingen die extra ter beschikking zullen komen voor de patiënt. Hiertoe werkt onze praktijk met de app Helena, volledig ingebet in ons medisch dossier systeem. 

De apotheker scant in beide gevallen de barcode van het papieren of digitale bewijs om toegang te krijgen tot de server van Recip-e. 

Daarnaast is er ook een volledig nieuwe mogelijkheid vanaf 15/09/2021 : de patiënt kan met zijn/ haar eID-kaart naar de apotheker gaan zonder dat hij/ zij een papieren voorschrift of een digitale versie van het voorschrift moet afgeven of tonen. Als de apotheker al eerder een elektronisch voorschrift voor die patiënt heeft uitgevoerd met de eID-kaart, kan hij of zij met behulp van het rijksregisternummer de openstaande elektronische voorschriften bij Recip-e raadplegen en uitvoeren.

Voordelen voor de patiënt:

 • Er komen meer mogelijkheden om je geneesmiddelen en gezondheidsproducten in de apotheek af te halen: alle vorige opties blijven bestaan, er komen extra digitale opties bij; 
 • Altijd je voorschrift bij de hand (via Smartphone, toegang webapplicaties, …); 
 • Zelf beheer van de voorschriften en zicht op de openstaande voorschriften; 
 • Elk voorschrift kan apart behandeld worden waardoor elk geneesmiddel gemakkelijk apart afgehaald kan worden bij de apotheek naar keuze; 
 • Onafhankelijk van waar de patiënt is, kan hij/ zij of zijn gemachtigde de producten bij de apotheek gaan halen. 

Voordelen voor de apotheker:

 • Minder papieren bewijzen van elektronische voorschriften te bewaren; 
 • Elk voorschrift kan apart worden afgehandeld omdat er meestal maar 1 product zal op staan. Hierdoor is er een eenduidig beeld op voorschriftniveau. 
 • Veel minder nood om met uitgestelde aflevering te werken omdat er meestal 1 product op een voorschrift staat 
 • Gemakkelijker opvolgen van de status van het voorschrift (meestal 1 product per voorschrift) en dus een globaal beeld.

Voordelen voor de arts:

 • Meer tijd voor de zorg van de patiënt; 
 • Zorg op afstand wordt gemakkelijker; biedt opportuniteiten 
 • Herhalingsvoorschriften kunnen sneller worden verwerkt; 
 • Makkelijker opvolgen van de therapietrouw (nakijken of een geneesmiddel effectief wordt afgehaald; op de meeste voorschriften zal slechts 1 geneesmiddel staan); 
 • Patiënten die kiezen voor een digitalisering zullen hun voorschriften zelf kunnen beheren en een goed overzicht hebben om met de arts te bespreken; 
 • Minder printen, voor patiënten die hiervoor kiezen. 

Meer info in dit overzicht.